Vandaag geopend 10:00 - 18:00

Blog: 10x doen in Tilburg deze zomer

26 juni 2019

We winden er geen doekjes om: Tilburg is hip! Onze stad verschijnt opeens in tientallen lijstjes, magazines en is één van de urban must-sees van het moment. De komst van Doloris aan de Spoorlaan zet de stad nog verder op de kaart. 

Even kort over Tilburg

Zeer kort geschiedenislesje: Tilburg is ooit groot geworden door achtereenvolgens de schapenteelt in de zeventiende eeuw en daarop volgend de wol- en textielindustrie. Toen die branche zich tegen het eind van de 20e eeuw verplaatste naar lage-lonen landen, kakte de stad gigantisch in. Zoals elke andere voormalige industriestad – denk Bilbao, Liverpool, Berlijn en buurstad Eindhoven – moest ook Tilburg zichzelf opnieuw uitvinden.

Pieter Vreedeplein en Emma Winkelpassage

In het shophart van Tilburg vind je het Pieter Vreedeplein, Pieter Vreedestraat, Frederikstraat en Emma Winkelpassage. Deze winkelgebieden sluiten aan op de Heuvelstraat en het dwaalgebied. In dit grote gebied kan je naar hartelust shoppen, eten en heerlijk op terrasjes zitten. De Emma Winkelpassage en omgeving worden momenteel grondig verbouwd, zodat er straks nóg meer winkels te vinden zijn! In de Emma Winkelpassage vind je op dit moment de unieke pop-up store van Gianotten Mutsaers.  Check hier welke winkels je kan vinden op het Pieter Vreedeplein!

Spoorzone

Dit grote stadsdeel, pal achter het Centraal Station, was vroeger de werkplaats van de Prorail (en de NS). Hier werden treinen gebouwd en onderhouden. Prorail vertrok naar de rand van de stad en liet er een schat aan industrieel erfgoed achter. De leegstaande panden werden in de afgelopen jaren betrokken door nieuwe restaurantconcepten, de skate-scene, jonge en hippe bedrijven en er vinden regelmatig mooie feestjes plaats, zoals de Desperados Roadshow en Daisy Festival. In Club Smederij kun je naar Rewind of De Microclub: een club die al begint om 20:00 uur en eindigt om iets voor twaalf ‘s nachts. Zeer goed eten doe je er in restaurant de Houtloods of in de ernaast gelegen Wagon en in de oude polygonaalloods, die werd omgetoverd tot EVE. Het echte urban gevoel krijg je wanneer je een koffie bestelt in Stoom013, de oude treinwagon naast Skatepark de Hall of Fame.

Doloris

Dit unieke concept is recent geopend en biedt een surrealistische beleving in een doolhof. We verklappen er niet teveel over, maar dat het een buitengewoon mooie ervaring is, is duidelijk! Na afloop kan je nagenieten op de rooftop bar van Doloris. 

Piushaven

Tilburg ligt aan het Wilhelminakanaal en heeft daarom een binnenhaven, die in de afgelopen jaren is getransformeerd van een eenvoudige stadshaven tot een supergezellige hotspot. Op zonnige dagen stroomt de haven vol met bootjes, kun je er sloepjes of bbq-bootjes huren en kun je er in het zonnetje genieten op een van de terrassen op de kade. Als je geluk hebt, pik je een film mee die ze er op het water afspelen of vindt er een concert op het water plaats. Wandel vanaf de kop van de haven langs het water en je komt de ene na de andere mooie plek tegen: Restaurant Rak opende in 2017 haar deuren en biedt, naast een mooie menukaart ook nog eens een mooi uitzicht op de hele haven. Wandel een stukje verder en je komt diverse leuke interieurwinkeltjes tegen. Iets verderop vind je Villa Pastorie, dat werd genomineerd voor de internationale Restaurant & Bar Design Awards.

Dwalen

De charme van Tilburg zit niet in oude, klassieke gebouwen, want die heeft Tilburg simpelweg niet zo heel veel. Maar wanneer je vanaf Tilburg Centraal de weg oversteekt en het zogenaamde Dwaalgebied binnenwandelt, kom je in het mooiste stuk van de Tilburgse binnenstad. Hier vind je grote, statige gebouwen, afgewisseld met hippe interieurwinkeltjes – sla Conceptstore Tien niet over – eetcafés, design, koffiezaakjes, sneakerwinkels, boekenwinkels en zaakjes met gekke snuisterijen en een heel mooie platenzaak (Sounds). Het heet niet voor niets Dwaalgebied, want de straatjes lopen door elkaar heen, zodat je elke keer weer op een ander leuk kruispunt belandt. Wil je Tilburg op haar mooist zien? Neem dan een ochtend of middag de tijd om dit gebied te ontdekken.

Geniet van groen

Sinds vorige week is Tilburg een nieuwe stadspark rijker: het Spoorpark is een enorm park, middenin de stad. De Tilburgers kunnen zich overigens op veel manieren vermaken in het groen, want de stad ligt ingeklemd tussen groene gebieden. Op loopafstand van het centrum ligt Landschapspark Moerenburg, waar je tussen bijzondere kunstwerken loopt en tegelijkertijd prima kunt relaxen tussen het water en groen, met de skyline van de stad op de achtergrond. Kleedje mee, mandje met snacks en drankjes en je beleeft hier een heerlijke middag. Heb je zin in meer vertier? Dan liggen De Efteling en Safaripark De Beekse Bergen ook op een busritje van 20 minuten van het Centraal Station. 

Musea

De vergelijking met steden als Bilbao en Berlijn maakten we al eerder. Dat is niet overdreven, maar simpelweg een manier om aan te duiden dat net als in die steden volop wordt ingezet op cultuur. De twee belangrijkste musea van de stad zijn De Pont en het TextielMuseum en liggen vlakbij elkaar. De Pont, op 10 minuten fietsen vanaf het Heuvelplein, is de echte highlight. De voormalige – hoe kan het ook anders – wolspinnerij werd eind jaren negentig omgebouwd tot museum en geldt als één van de belangrijkste musea van Nederland. Alles is gelijkvloers en je kunt er heerlijk ronddwalen tussen de kunstwerken die dankzij de unieke dakconstructie altijd het perfecte licht vangen. Op het plein voor het museum staat sinds dit jaar een unieke sculptuur van Anish Kapoor die je zeker gezien moet hebben.

Op ongeveer 5 minuten lopen van De Pont vind je het TextielMuseum. Naast de verwachte geschiedenisles over Tilburg als textielstad, biedt het museum veel meer moois, zoals exposities over kleding in de Roaring Twenties of Scandinavisch Design. Middenin het museum kun je een kijkje nemen in het TextielLab, waar ontwerpers, kunstenaars, architecten en studenten van over de hele wereld, samen met deskundigen experimenteren met materialen en textieltechnieken.

Kermis

De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Maar de kermis is tegenwoordig veel meer dan honderden kermisattracties die in de binnenstad staan opgesteld. Het is meer en meer een tiendaags festival vol muziek en knallende feesten. De Roze Maandag bijvoorbeeld, is een combinatie van kermis en Gay Pride, die steevast eindigt met spontane, zwoele dj-feestjes rondom het kermisterrein. De hele binnenstad, inclusief Spoorzone, wordt betrokken bij het kermisterrein, zodat je overal tegen onverwachte terrasjes, muziekpodia en bijzondere hoekjes tegenkomt. Voor de mooiste ervaring en beste feestjes kun je het beste komen in het eerste en laatste weekend. En op roze Maandag, natuurlijk.

Bier drinken!

Helemaal passend bij het imago van een creatieve stad, loopt Tilburg zeker niet achter wanneer het gaat om bier. Je kunt er echt je lol op als bierliefhebber! In de Spoorzone zit de LOC Brewery, mét proeflokaal en tuin, aan de andere kant van het spoor brouwt Kraftbier al een paar jaar zijn bieren en aan de Piushaven opende vorig jaar Stadsbrouwerij 013. Om de hoek van het Pieter Vreedeplein vind je op nog geen 100 meter lopen biercafé Kandinsky. De naast Tilburg gelegen Abdij Koningshoeven brouwt overigens al heel wat jaartjes het wereldberoemde La Trappe bier. Ook deze brouwerij kun je gewoon bezoeken. Vooral op zonnige dagen is het er goed toeven in de tuin.

Kun je dit allemaal in Tilburg doen tijdens een weekendje weg?

Al het bovenstaande kan je in een weekend Tilburg beleven. Wat mooi is: De stad is nog steeds upcoming. Dat merk je en voel je overal in de stad, zeker als je gaat dwalen. Je vindt er nog kleine initiatieven van kunstenaars en experimentele winkeltjes. Er worden gave festivals en feestjes gehouden, je vindt er opvallende street-art en wanneer je weer eens op een bijzonder plekje stuit, voelt dat als een persoonlijk ontdekking. En het is allemaal zo lekker ‘instagrammable’. Steeds meer dagjesmensen en backpackers zien dat ook en boeken een weekendje waarin ze van de ene in de andere verbazing vallen. Let op onze woorden: Dat Tilburg gaat ooit nog eens heel groot worden.

Tekst: Frank van Bergen (wearetravellers.nl)